HLR-utbildning

Utbildningen i HLR följer svenska HLR-rådets riktlinjer och hålls av certifierad instruktör.

Utbildning inom hjärt- och lungräddning

Varje år drabbas ungefär 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Av dessa påbörjas livräddande åtgärder av icke blåljuspersonal i endast hälften av fallen. Svenska Hjärt-lungräddningsregistret anger att ungefär 100 barn i åldern 0-17 år och omkring 200 unga vuxna i åldern 18-35 år årligen drabbas av hjärtstopp i Sverige.

För att överleva ett plötsligt hjärtstopp behövs omedelbara insatser i form hjärt- och lungräddning och defibrillering från en hjärtstartare.

Utbildningens upplägg

Min målsättning är att alltid leverera hög kvalitet och företagsanpassade utbildningar. En del i det är att alla deltagare ska få tillgång till eget material att träna på, en annan del är att det ska vara den senaste tekniken enligt de senaste forskningsrönen.

Utbildningen ger grundläggande kunskaper i hjärt- och lungräddning och hur vi använder en defibrillator/hjärtstartare vid ett plötsligt hjärtstopp.

Vi lär oss också att behandla personer med luftvägsstopp. Utbildningen i HLR med hjärtstartare följer svenska HLR-rådets riktlinjer och hålls av instruktör med över femton års erfarenhet av utbildningen. Vi erbjuder utbildning i både barn- och vuxen HLR.

Jag kommer ut till er verksamhet och håller utbildningen på plats. Optimalt är tolv personer per övningsgrupp men vi är självklart flexibla så länge vi kan garantera högsta kvalitet på utbildningen. Rekommenderad längd på HLR-utbildningar är två timmar men jag rekommenderar att vi avsätter en halvtimme extra för att verkligen få med alla delar och inte missa något viktigt. Det viktigaste är att alla får med sig rätt kunskaper och känner att utbildningen är både positiv och pedagogisk för alla deltagare. Då har vi lyckats.

Efter varje utbildning genomför jag alltid en utvärdering med gruppen som sammanställs och skickas till beställaren senast en dag efter utbildningen. Självklart kan jag även ordna med intyg till både kund och deltagare som bevis på genomförd utbildning.

I snitt får våra utbildningar 4,95 av 5 i betyg och vår ambition är att ständigt bli ännu bättre

HLR-utbildningens tre delar

1. Hjärt- och lungräddning

 • De första kritiska minuterna
 • Kedjan som räddar liv
 • Medvetandekontroll
 • Skapa fria luftvägar
 • Stabilt sidoläge
 • Larma på rätt sätt
 • HLR vid hjärtstopp

2. Hjärtstartare

 • Information
 • Säkerhetsaspekter
 • Användning av hjärtstartare på ett säkert och effektivt sätt
 • Övning

3. Luftvägsstopp

 • Identifiera åtgärder vid luftvägsstopp

Den senaste tekniken för HLR-utbildningar

För att bli en hjärtsäker zon krävs både HLR-utbildning och hjärtstartare på arbetsplatsen eller idrottsanläggningen. En kombination som vi rekommenderar. HLR är en livsviktig och livsuppehållande insats tills ambulansen anländer men med en hjärtstartare på plats får ni både assistans under hjärt-lungräddningen samt tillgång till defibrillator som kan starta hjärtat igen.

Under en HLR-utbildning använder vi den senaste tekniken där alla får tillgång till egen övningsdocka. Vi använder övningsdockan Little Anne QCPR som är uppkopplad via Bluetooth till en skärm där varje deltagare kan få direkt feedback vad gäller kompressionsdjup och takt, samt kvaliteten på inblåsningarna.

För att öva på luftvägsstopp har deltagarna ActFast-västar till sitt förfogande. Västarna fungerar som så att vid rätt genomfört buktryck "flyger" den bit som sitter fast i väg. Genom att använda den utrustningen blir momentet mer realistiskt än att träna det teoretiskt.

Viasalus är även återförsäljare av hjärtstartare samt första hjälpen-material i samarbete med Dahl Medical.

Offert för HLR-Utbildning

Vänligen uppge dina kontaktuppgifter
och vi återkommer till dig så snart vi kan.

Degerfors IF certifierade som Hjärtsäker zon!

"Vi i Degerfors IF är väldigt stolta över att vara certifierade som en
hjärtsäker zon. Att ha kompetens inom HLR är viktigt för ALLA människor. Du kan själv vara en som drabbas och då vill du gärna att människor i din omgivning behärskar HLR och att det finns en hjärtstartare på plats. På vår fotbollsarena Stora Valla är det många som har hjärtat i halsgropen under matcherna och då är det av stor vikt att vi har kunskap om hur vi går tillväga vid ett eventuellt hjärtstopp."


Anneli Bergdahl
Evenemangs- och hållbarhetsansvarig
Degerfors IF.

VÅRA KUNDER